Witaj! Rejestracja

Głos Kobiet w Sieci

Witaj na naszym forum. Zanim napiszesz pierwsze słowo zapoznaj się z naszym regulaminem http://www.maszwybor.net/showthread.php?tid=2. Pamiętaj, jeśli przyszedłeś/przyszłaś tutaj aby naruszać nasz spokój, obrażać nas czy próbować dyskutować z naszymi przekonaniami twoja bytność tutaj zostanie natychmiast zakończona. Nie chcemy dyskusji ideologicznych. Nie chcemy rozmów czy postępujemy słusznie czy nie! Nie chcemy oceniania nas! Dlatego uważnie dobieraj słowa! (June 16, 2016)

Prosimy, przeczytaj najpierw ten dział: http://www.maszwybor.net/forumdisplay.php?fid=83 Jeśli jesteś pewna, że nie znalazłaś odpowiedzi na swoje pytanie, załóż wątek. W ten sposób unikniemy niepotrzebnego dublowania tematów. (August 17, 2016)


POMOCY!!!! :)
#1
Dziewczyny pomozcie! Przed chwila dzwonila tesciowa, ze chca do Nas w niedziele wpasc na obiad zeby wreczyc dzieciakom prezenty z okazji Dnia Dziecka. I tu sie zaczyna problem bo mam brak pomyslow! Co zrobic na obiad? Szczerze to rosolek i pomidorowa wychodzi mi juz bokiem, tak samo kotlety z piersi/schabowe (cora i maz tylko to by jadli) a chcialabym ich zaskoczyc i co najwazniejsze sie nie narobic ;p Ciacho do kawy nie jest problemem, bo w moim domu weekend bez ciasta to nie weekend, wiec cos upieke :) Licze na Wasze pomysly i pomoc ;)
Odpowiedz
#2
http://durszlak.pl/przepis/roladki-schab...ieczarkami

Często robie cos takiego jak roladki :)
tutaj pierwsze lepsze z internetu
Jeśli ktoś kocha nas tak bardzo i nawet kiedy odejdzie Jego miłość będzie nas zawsze chronić.
Odpowiedz
#3
A takie coś mniej więcej jadłam ostatnio na komunii. Krem ze szparagów. Pycha było :)

https://kuchnialidla.pl/product/Krem-szparagowy
Jeśli ktoś kocha nas tak bardzo i nawet kiedy odejdzie Jego miłość będzie nas zawsze chronić.
Odpowiedz
#4
Ooo oba te przepisy sa nie glupie i co najwazniejsze nawet szybke :)haha tylko co moi tescie powiedza na takie "nowosci" ? oni uznaja tylko kuchnie tradycyjna... Ehh nie przyjezdzaja zle, a jak sie zapowiedza to jeszcze gorzej... Z tesciowa dre koty o wszystko, ehh temat rzeka, a tesc pod totalnym pantoflem, co zona powie to swiete, wiec mozecie sobie wyobrazic co to bedzie...
Odpowiedz
#5
Te roladki ok ale bez panierki a w srodku pieczarki cebula i ogorek kiszony konkretnie podsmażone zalać wodą i dusić i powstaje super ciemny sos :-) rozbite plastry posolic i popieprzyć i zawijać :-)
Odpowiedz
#6
Krewecia o tym samym pomyslalam:) to tego kluchy slaskie, jakas surowka i drugie danie gotowe :p
Odpowiedz
#7
No i super :)
Jeśli ktoś kocha nas tak bardzo i nawet kiedy odejdzie Jego miłość będzie nas zawsze chronić.
Odpowiedz
#8
a może coś oryginalnie włoskiego? :-)

jednym z moich ulubionych dań są pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem tagliatelle.

trochę roboty jest ale jedzonko jest pycha :-)

Pulpeciki:
mięso mielone najlepiej wołowe (myślę, że dla całej rodziny z pół kilograma).
pulpety przyrządzasz tak jak nasze polskie pulpety albo mielone, tylko możesz dodatkowo dodać trochę startego parmezanu, fajnie komponuje się świeża mięta i oczywiście bazyli, czosnek jak lubisz a nawet trochę ostrej papryki - kazdy ma inny smak :-)
Im mniejsze pulpeciki tym danie smaczniejsze - czyli z mięsa formujesz małe kuleczki o srednicy 4-5 cm, następnie pulpeciki smażysz na patelni i odsączasz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jeśli chodzi o sos pomidorowy to najlepszy sos jest z pomidorów z puszki albo z tzw. passaty (rzadki sos pomidorowy w butelce).
Przygotowanie:
Sos najlepiej zacząć robić jeszcze przed zrobieniem pulpetów bo zanim się zrobią pulpety to sos już będzie gotowy.
Kilka ząbków czosnku, w zależności od tego jak bardzo lubicie czosnek i czy w ogóle zgniatasz dlonią i obierasz z łupinki, następnie podsmażasz na oleju w wysokim, dużym garnku aż się lekko zarumieni i zmięknie - tak by się nie przypalił bo będzie gorzki. Jak się lekko zarumieni to zbierasz z oleju i odkładasz na bok ale nie wyrzucasz bo się przyda jeszcze. Następnie wlewasz passatę do garnka, dodajesz troche wody albo bulion i gotujesz na małym ogniu tak by sos zgęstniał - dodajesz wcześniej usmażony czosnek, możesz dodać natkę pietruszki jeśli lubisz, bazylię, oregano, majeranek a nawet rozmaryn o ile lubisz,, oczywiście pieprz i sol do smaku, mozna dodać paprykę mieloną. Im dłużej sos się gotuje to znaczy bulgocze na małym ogniu, tym jest smaczniejszy - ja nawet gotuję taki sos 1-2 godziny co jakiś czas dodając wodę by odparowała a jak mam dużo czasu to i dłużej. Oczywiście mozna sos gotować i 15 minut jak się nie ma czasu :-)

Jak sos juz będzie gotowy i odpowiednio gęsty, dodajesz usmażone pulpety i gotujesz na malym ogniu - im dłużej pulpety bulgoczą razem z sosem, tym potrawa nabiera więcej smaku i sos przechodzi mięsem. Podobnie jak z naszym bigosem :-) Jeśli sos jest za gęsty mozna dodać trochę wody albo bulionu i doprowadzić do wrzenia.

Roboty dużo nie ma oprócz robienia kulek z mięsa bo to moze się okazać trochę pracochłonne i trochę długo się gotuje jak chcesz by smak sosu był bardziej mięsny.

Przed podaniem gotujesz makaron - chyba najlepszy tagilatelle z tym sosem i mieszasz sos z makaronem - tak by proporcje były odpowiednie. Posypujesz parmezanem, bazylią i pietruszką i włala :-)

Nie podaję ile gramów danego składnika bo zawsze robię na tak zwane oko i na smak.

Tak jak pisałam, wydaję się że jest dużo roboty ale warto na specjalne okazje zrobić taki sosik bo naprawdę pychotka :-)
Odpowiedz
#9
Mniam,mniam ;-) narobiłaś mi ochoty BuenosAires ;-)
Jak już Tagiatelle, to ja podam mój ulubiony przepis
Tagiatelle – dla 4 osób
Makaron tagiatelle – LIDL
Sos:
Cebula- pokroić bardzo drobno. Wrzucić na patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy.
Pieczarki ok. 40 dkg - pokroić drobno i dodać do cebuli. Smażyć na małym ogniu, na koniec posolić i popieprzyć.
Zrobić sos beszamelowy ( nie za gesty) z dodatkiem gałki muszkatołowej
Usmażone pieczarki zmieszać z sosem beszamelowym. Dodać posiekaną natkę pietruszki i zalać kwaśną śmietaną. Wymieszać
Farsz:
Małą cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oliwie na małym ogniu dodać opakowanie szynki parmeńskiej lub podobnej pokrojonej w drobne kawałki. Dodać słoik pokrojonych drobno pomidorów suszonych. Następnie ok. 1/3 słoiczka czarnych oliwek bez pestki pokrojonych na ćwiartki ( zapewniam, że oliwki są niewyczuwalne ;-), więc śmiało można je dodać do farszu), nawet jeśli ich nie lubisz ;-) ) NIE SOLIĆ !!! Doprawić tylko ziołami prowansalskimi .
Na talerz nałożyć makaron. Na środku nakładamy farsz, a dookoła polewamy sosem beszamelowym z pieczarkami. Posypujemy rucolą i dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych ;-)
SMACZNEGO ;-)
Odpowiedz
#10
Dzieki dziewczyny za przepisy :) BeunosAries nigdy nie robilam takich pulpecikow z makaronem, ale na pewno go wyprobuje. Ja tez sie z Wami moge podzielic dwoma przepisami, sa mega szybkie i dobre.

Pierwszy przepis to ala spaghetti z piersia kurczaka.
Podwojna piers z kurczaka kroje w kostke, marynuje w przyprawie gyros, wstawiam na 30min do lodowki. Smaze na maselku. Na tluszczu ktory zostal smaze pokrojoja w drobna kostke cebule i 3 zabki czosnku. Dodaje dwa spazone i pokroje pomidory, redukuje na patelni az pomidory sie rozpadna. Wkladam znow miasko, mieszam. Dodaje dwa sloiki gotowego sosu slodko-kwasnego i natke pietruszki. Doprawiam sola i pieprzem. Gotuje makaron spaghetti, dodaje go do sosu, mieszam. Podaje ze startym zoltym serem.

Drugi przepis to zapiekana piers z porem i z marchewka.
Dwie podwojne piersi kroje w grube paski. Oprószyć w przyprawie zlocistej do kurczaka. Biala czesc pora kroje w piora, obrana marchewke w talarki, cebule w kosteczke. Na masle smaze piers, upieczona zdejmuje, przekladam w wysmarowana maslem brytfanke. Na tym tluszczu co zostal dusze marchew, pora, cebule i 2-3 zabki czosnku. Doprawiam do smaku. Wszystko przekladam na piers z kurczaka. Polewam obficie ketchupem/sosem pomisorowym. Zapiekam ok 35-45 min w 180 stopniach.
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości